کارشناس بازرگانی شغلی است که با استفاده از روشها و تحقیقات مبنی بر شواهد، به بهبود استراتژی شرکتها کمک میکند تا راحتتر به اهداف خود دست پیدا کنند. افراد در این شغل میتوانند بهصورت پروژهای خدمات مشاورهای کسبوکار را به شرکتها ارائه دهند یا بهصورت ثابت در این سمت شغلی مشغول به کار شوند. بهصورت کلی استخدام کارشناس بازرگانی در یک شرکت بهمنظور انجام مسئولیتهایی ازجمله خریدوفروش، پیگیری قراردادها، ارتباط با مشتریان و دیگر امور مربوط به بخش بازرگانی انجام میشود. یک کارشناس بازرگانی بعد از مدیرعامل، نقش مهمی را در شرکت ایفا میکند و در سود و ضرر شرکت نقش پررنگی دارد.
در ادامهی این مقاله، دیگر وظایف و مسئولیتهای این شغل را شرح میدهیم و از تحصیلات و آیندهی شغلی و شرایط استخدام کارشناس بازرگانی صحبت خواهیم کرد.
وظایف کاری یک کارشناس بازرگانی
از اصلیترین وظایف یک کارشناس بازرگانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
· کلیه امور مربوط به خریدوفروش مانند نظارت بر عقد قراردادها
· تسلط بر امور مربوط به خریدوفروش داخلی و خارجی
· انجام مذاکرات تجاری شرکت و آشنایی با تجارت الکترونیک
· برنامهریزی برای پیدا کردن تأمینکنندگان و ارزیابی آنها
· امور مربوط به برنامهریزی تبلیغاتی شرکت برای ارائه محصولات به مشتریان
· کلیه امور مربوط به ارائه خدمات به مشتریان و ارزیابی رضایتمندی آنها
· نظارت بر اجرای صحیح برنامههای راهبردی شرکت
· امور مربوط به بازاریابی و مطالعات آن برای فروش محصولات
· و …
وظایف این شغل میتواند بسیار وسیع و متنوع باشد. هر شرکت در هنگام استخدام کارشناس بازرگانی وظایفی که از او انتظار میرود را بهطور کامل شرح میدهد.
مهارتهایی که یک کارشناس بازرگانی باید بلد باشد
روابط عمومی قوی
کارفرمایان در هنگام استخدام کارشناس بازرگانی به دنبال مهارتهای ارتباطی قوی در این افراد هستند تا قادر باشند با مشتریان و سهامداران ارتباط مؤثری برقرار کنند. بسیار مهم است که بهعنوان فردی که در سمت کارشناس بازرگانی مشغول به کار هستید از ارزش کاری که میکنید و یا محصولی که در حال ارائه آن هستید اطلاع داشته باشید و بهخوبی بتوانید آن را به دیگران ارائه کنید. همچنین باید با اصول مذاکره آشنا باشید و تسلط کافی نیز بر زبان انگلیسی داشته باشید؛ زیرا ممکن است نیاز به انجام مذاکره و تجارت با شرکتهای خارجی را پیدا کنید.
علاقه به یادگیری
ویژگی مهم دیگری که باید برای این شغل داشته باشید، علاقه به مفاهیم و امور مدیریتی و تجاری است. علاوه بر علاقهمندی باید همیشه در حال بهروز کردن دانش و اطلاعات خود در این حوزه باشید تا بتوانید با چالشهایی که این شغل سر راه شما قرار میدهد روبرو شوید. اگر در رشته مدیریت بازرگانی تحصیلکردهاید و تجربه زیادی در این شغل ندارید، میتوانید از شغلهای ابتداییتر شروع کنید تا بهتدریج مهارتهای موردنیاز برای تبدیلشدن به یک کارشناس یا مدیر بازرگانی را کسب کنید و به سمتهای شغلی بالاتر ارتقا پیدا کنید.
توانایی حل مشکل
میتوان گفت که برای موفقیت در اکثر شغلها، داشتن مهارت حل مشکل و روبرو شدن با چالشها بسیار مهم است. همچنین با توجه به شرایط اقتصادی که در کشور شاهد آن هستیم، این شغل ممکن است با چالشهای هرروزه زیادی سروکار داشته باشد؛ بنابراین داشتن این مهارت و تلاش برای پیدا کردن راهحلها و سناریوهای مختلف برای حل مشکل از اهمیت بالایی برخوردار است. مخصوصاً مواقعی که شرکت در شرایط نامناسب اقتصادی قرار دارد و در حال زیان است.
توانایی کار تیمی
اگر بهعنوان مدیر بازرگانی یک شرکت مشغول به کار هستید، برای به سرانجام رساندن کارها با بهترین نتیجه، باید با افراد و گروههای زیادی کار کنید. در حقیقت توانایی کار تیمی یکی دیگر از مهارتهای مهمی است که داشتن آن به موفقیت شما در هر شغلی کمک خواهد کرد.
آشنایی با مهارتهای هفتگانه ICDL
منظور از مهارت ICDL داشتن توانایی کار با کامپیوتر و نرمافزارهای مرتبط در این حوزه است. این واژه مخفف International Computer Driving License است و با یادگیری آن به ۷ مهارت تئوری و عملی درزمینه کامپیوتر دست پیدا خواهید کرد. بسیاری از کارفرماها در هنگام استخدام کارشناس بازرگانی، این مهارت را در افراد جستجو میکنند. تحصیلات لازم برای کارشناسی بازرگانی
تحصیلات موردنیاز برای استخدام کارشناس بازرگانی طبیعتاً رشته مدیریت بازرگانی است؛ اما داشتن تحصیلات در رشتههای دیگر مدیریت ازجمله مدیریت مالی و یا MBA در صورت داشتن سابقه کار نیز مناسب است. فارغالتحصیلان این رشته در دوران کارشناسی درسهای متعددی ازجمله مدیریت منابع انسانی، مدیریت مالی، بازاریابی و مدیریت بازار، مدیریت رفتار سازمانی و … را میگذرانند. همچنین گرایشهای این رشته تحصیلی در صورت تمایل به ادامه تحصیل عبارتاند از: بازاریابی، تحول سازمانی، بیمه، مالی، بازرگانی بینالملل یا داخلی، مدیریت استراتژیک، کارآفرینی، تجارت الکترونیک و تحول.
یک نکته مهم...
کار کردن به عنوان کارشناس بازرگانی بسیار پر ریسک است زیرا بخش اصلی آن مربوط به دنیای تجارت و سرمایهگذاری میشود که اضطراب و تنشهای زیادی را به همراه دارد. همچنین به دلیل گسترده بودن این رشته، کسانی که در رشتههای مدیریت مالی یا کسبوکار نیز تحصیلکرده باشند، میتوانند در سمت کارشناس بازرگانی در شرکتها مشغول به کار شوند. به همین دلیل میتوان گفت رقابت در حوزه استخدام کارشناس بازرگانی زیاد است. کارفرمایان به دنبال چه تواناییهایی برای استخدام کارشناس بازرگانی هستند؟
یک کارشناس بازرگانی باید به اصول مدیریت مالی، مدیریت بازرگانی، بازاریابی و روشهای دیگر مدیریتی تسلط کافی داشته باشد. همچنین باید توانایی بالایی در سازماندهی، برنامهریزی و هدایت سیاستگذاریهای بخش فروش، مطابق با اهداف خرد و کلان شرکت داشته باشد. ازجمله مهارتهایی که یک کارشناس بازرگانی باید داشته باشد، میتوان به توانایی ارتباط مؤثر برقرار کردن با مشتریان شرکت و روابط عمومی بالا اشاره کرد. همچنین کارشناس بازرگانی در یک شرکت باید شناخت کافی از تصویر تبلیغاتی شرکت داشته باشد تا بهخوبی بتواند آن را برای مشتریان خاص ارائه کند و فرصتهای رقابتی متنوعی را نیز برای شرکت ایجاد کند.
جمعبندی
در کل میتوان گفت کارشناس بازرگانی به شغلی اطلاق میشود که مسئولیت خریدوفروش، تجارتهای داخلی و خارجی شرکت و ارتباط با مشتریان بالقوه را دارد و افراد فعال در این حوزه شغلی معمولاً زیر نظر مستقیم مدیرعامل فعالیت میکنند و در سود و زیان شرکتها نقش به سزایی را ایفا میکنند. سمت شغلی کارشناس بازرگانی حوزههای متنوع و وسیعی دارد و افراد تحصیلکرده در این رشته و دیگر رشتههای مرتبط با مدیریت میتوانند برای موقعیتهای استخدام کارشناس بازرگانی و یا زیرشاخههای مرتبط با آن اقدام نمایند. آینده شغلی یک کارشناس بازرگانی که همواره در حال افزایش مهارتها و تواناییهای خود باشد، بسیار روشن است و میتواند به سمتهای بالاتر کارشناس ارشد یا مدیر بازرگانی ارتقا یابد. برای اطلاعات بیشتر و شماهده فرصت های استخدام جدید کلیک کنید.