منظور از برنامهنویسی فرانت اند (front-end) یا سمت کاربر، کدنویسی قابلیتهایی از یک وبسایت است که کاربران میتوانند ببینند و با آنها تعامل داشته باشند. عوامل مختلفی روی حقوق برنامه نویس فرانت اند اثر میگذارند که مهمترین آنها عبارتند از: موقعیت جغرافیایی، سابقه کار و مهارتها. امروزه سازمانهای بسیار زیادی نیازمند استخدام برنامه نویس فرانت اند با حقوق بالا هستند.
میزان حقوق دریافتی این برنامهنویسان فرقی با حقوق برنامه نویس بکند (back-end) ندارد اما برنامهنویسان فول استک، درآمد بسیار بیشتری در مقایسه با برنامهنویسان سمت کاربر دارند.
یک برنامهنویس front-end میتواند با یادگیری مهارتهای جانبی مثل Node JS، انتخاب شغلهای پورسانتی، پذیرا بودن فرصتهای شغلی جدید، فریلنسینگ، فروش قالبها و تمهای سایت، برگزاری دورههای آنلاین و فعالیت حرفهای در شبکههای اجتماعی، درآمد بیشتری داشته باشد.
برنامهنویسی سمت کاربر بازار کار بسیار خوبی در مقایسه با میانگین همه مشاغل دارد؛ اما بازار کار آن در میان استکهای دیگر برنامهنویسی، چندان قابل تعریف نیست.
در این مقاله میخواهیم ببینیم حقوق برنامهنویسان سمت کاربر در ایران و جهان چقدر است، چه عواملی روی حقوق برنامه نویس فرانت اند اثرگذار هستند و این برنامهنویسان برای افزایش درآمد خود میتوانند چه کارهایی انجام دهند.
حقوق و دستمزد برنامهنویسی فرانت اند به عوامل متعددی وابسته است که شاید مهمترین آنها موقعیت جغرافیایی باشد. در زیر میخواهیم تمامی این عوامل را بررسی کنیم.
حقوق برنامه نویس فرانت اند از کشوری به کشور دیگر بسیار متفاوت است. همانند بسیاری از شغلهای دیگر، حقوق این برنامهنویسان در ایالات متحده آمریکا، بیش از اکثر کشورهای جهان است. در مقابل، در جمهوری اسلامی ایران، برنامه نویسان فرانت اند درآمد بسیار پایینتری در مقایسه با سایر کشورها دارند.
حقوق و دستمزد برنامهنویسی سمت کاربر، حتی از شهری به شهر دیگر متفاوت است. برای مثال، در کشور ما، بیشترین حقوق را برنامهنویسانی دریافت میکنند که با سازمانهای واقع در پایتخت یا دیگر شهرهای بزرگ ایران همکاری دارند.
معمولا برنامهنویسان بر اساس سطح تجربه به سه سطح زیر تقسیمبندی میشوند:
اختلاف حقوق برنامهنویسان فرانت اند در سه سطح جونیور، متوسط و حرفهای با هم دیگر خیلی زیاد است. برای مثال، در حالی که در ایالات متحده آمریکا، یک برنامهنویس فرانت اند جونیور در سال چیزی حدود ۶۵ هزار دلار حقوق دریافت میکند، دستمزد سالانه یک برنامهنویس front-end سطح متوسط حدود ۹۰ هزار دلار و حقوق سالانه یک برنامهنویس سمت کاربر حرفهای، بالای ۱۰۵ هزار دلار است. در رابطه با حقوق و دستمزد برنامهنویسان فرانت اند در کشورهای مختلف دنیا در یک بخش مجزا در همین مقاله صحبت خواهیم کرد.
قاعدتا یک برنامهنویس هر چقدر مهارتهای بیشتری داشته باشد، به زبانهای برنامهنویسی بیشتری مسلط باشد و بتواند با فریمورکهای بیشتری کار کند، حقوق بالاتری خواهد داشت. مهارتهایی که یک برنامهنویس فرانت اند باید داشته باشد عبارتند از:
بعضی از مهارتهای تکمیلی برنامهنویسی سمت کاربر عبارتند از:
بعضی از سازمانهای بزرگ و به ویژه سازمانهای دولتی، علاوه بر مهارتهای برنامهنویسان، نیمنگاهی نیز به سطح تحصیلات آنها دارند. معمولا در سازمانهای دولتی، هر چه سطح تحصیلات شما بالاتر باشد، حقوق بیشتری دریافت میکنید. در بعضی از سازمانهای خصوصی نیز به برنامهنویسانfront end که دارای مدرک تحصیلات تکمیلی در رشتههای مرتبط مثل مهندسی نرمافزار یا مهندسی فناوری اطلاعات باشند، حقوق بیشتری از برنامهنویسان دارای مدرک تحصیلی لیسانس تعلق میگیرد.
داشتن گواهینامههای آموزشی معتبر و گذراندن بعضی از دورههای آموزشی، میتواند روی حقوق برنامه نویس فرانت اند تأثیرگذار باشد.
هنوز گزارش تحقیق جامعی در رابطه با حقوق و دستمزد برنامهنویسان فرانت اند در کشور ما در سال ۱۴۰۰ منتشر نشده است. با این حال، در گزارش حقوق و دستمزد ۱۴۰۰ جاب ویژن میتوان حقوق برنامهنویسان HTML، CSS، JavaScript و دیگر زبانهای برنامهنویسی مورد استفاده در توسعه وب را مشاهده کرد.
بر اساس این گزارش، برنامهنویسان HTML، CSS یا JavaScript در سال ۱۴۰۰ در شهر تهران، در سه سطح جونیور، متوسط و حرفهای، به ترتیب، حدود ۶ و نیم میلیون تومان، دوازده میلیون تومان و ۱۶ میلیون تومان درآمد دارند. میانگین حقوق این برنامه نویسان در دیگر شهرهای بزرگ چیزی حدود ۹ میلیون تومان است.
برنامهنوسان NodeJS تقریبا حقوق مشابهی با برنامهنویسان HTML، CSS یا JavaScript دریافت میکنند اما حقوق برنامهنویسان انگولار، در تمامی سطوح، کمی بالاتر است. این در حالی است که برنامه نویسان React درآمد بسیار بالاتری دارند و یک برنامه نویس React حرفهای در شهر تهران در سال ۱۴۰۰ چیزی حدود ۲۶ میلیون تومان حقوق میگیرد.
همانطور که دیدید، یک برنامهنویس سمت سرور معمولی و در سطح متوسط در کشور ما، چیزی حدود ۱۲ میلیون تومان حقوق میگیرد. که در سال برابر با ۱۴۴ میلیون تومان است. این حقوق با نرخ دلار ۲۷ هزار تومان (در زمان نوشتن این مقاله در اوایل شهریور ماه ۱۴۰۰) معادل با ۵ هزار و ۳۳۰ دلار بر سال است. این در حالی است که یک برنامه نویس فرانت اند در ایالات متحده آمریکا چیزی حدود ۹۰ هزار دلار در سال حقوق میگیرد و یک برنامه نویس سمت کاربر در سوئیس بالای ۱۰۰ هزار دلار در سال درآمد دارد!
در اکثر کشورهای اروپایی شامل کشورهای اسکاندیناوی و کشورهای اروپای غربی، حقوق و دستمزد یک برنامهنویس فرانت اند، چیزی حدود ۵۰ الی ۶۰ هزار دلار آمریکا است.
میانگین حقوق سالانه یک برنامهنویس سمت کاربر در کشورهای کانادا، اوکراین و استرالیا، به ترتیب حدود ۶۰ هزار دلار، ۳۰ هزار دلار و ۷۰ هزار دلار آمریکا است.
با توجه به درآمد بسیار بهتر برنامهنویسی فرانت اند در کشورهای دیگر در مقایسه با کشور ما، به نظر میرسد که مهاجرت بهترین راه برای این برنامهنویسان است تا بتوانند ارزش واقعی کار خود را دریافت کنند.
منظور از برنامهنویسی front-end، کد نویسی بخشهایی از یک وبسایت یا یک اپلیکیشن تحت وب است که کاربر میتواند آن را ببیند یا با آن تعامل داشته باشد. حقوق برنامه نویس فرانت اند به عوامل متعددی بستگی دارد که مهمترین آنها موقعیت جغرافیایی است.
حقوق و دستمزد برنامهنویسی سمت کاربر، با حقوق و دستمزد برنامهنویسان سمت سرور، مهندسین نرمافزار و توسعهدهندگان اپلیکیشن موبایل، تفاوت چندانی ندارد اما از حقوق و دستمزد دیگر توسعهدهندگان وب و طراحان UI/UX اندکی بیشتر است. با این حال، یک برنامهنویس فول استک، حقوق بسیار بیشتری در مقایسه با یک برنامهنویس front-end میگیرد.
کارفرمایان هنگام استخدام برنامه نویس فرانت اند یک حقوق ثابت پیشنهاد میدهند. اگر یک برنامهنویس فرانت اند بخواهد درآمد بیشتری از یک حقوق ثابت داشته باشد، میتواند کارهایی مثل فریلنسینگ تمام وقت یا پاره وقت در ساعات غیر کاری، فروش محصولات دانلودی مثل قالبهای وبسایت و آموزش آنلاین انجام دهد. همچنین، تقویت مهارتها و تغییر مداوم شغل نیز میتواند اثر مثبتی روی حقوق برنامه نویس فرانت اند داشته باشد.