رشته مهندسی عمران یکی از محبوبترین رشتههای مهندسی در دانشگاه است و گرایشهای بسیار متنوعی دارد. از آنجا که هر کدام از این گرایشها، کاربردهای زیادی در صنایع مختلف دارند؛ به این ترتیب، سازمانهای بسیاری به استخدام مهندس عمران نیاز دارند.
مهندسین عمران مسئولیت طراحی و اجرای ساختمانها و زیرساختهایی مثل جادهها، تونلها، پلها و سدها را بر عهده دارند و این رشته، یکی از قدیمیترین رشتههای مهندسی به حساب میآید. در حال حاضر موقعیتهای استخدام مهندسی عمران در جهان وضعیت بسیار خوبی دارد و سازمانها و شرکتهای زیادی به استخدام مهندس عمران نیاز دارند.
در این مقاله جاب ویژن قصد داریم در مورد شرایط استخدام مهندس عمران و همچنین تحصیلات و مهارتهای مورد نیاز مهندسی عمران، شرایط کاری این گروه شغلی و آینده کاری مهندسی عمران صحبت کنیم تا دید بهتری از این حوزه کاری به دست بیاورید.
دانشجویان میتوانند گرایشهای مختلف عمران را انتخاب کنند و با تحصیل در آنها شغل مناسبی برای خود پیدا کنند. در ادامه به مهمترین گرایشهای عمران در دانشگاه اشاره میکنیم:
گرایش مهندسی عمران
گرایش مهندسی عمران، اصلیترین گرایش مهندسی عمران در مقطع لیسانس، است. در صورتی که در این رشته تحصیل کنید دو گزینه پیش رو خواهید داشت: میتوانید بلافاصله بعد از پایان تحصیل وارد بازار کار شوید و هم برای ادامه تحصیل در اکثر گرایشهای این رشته در مقطع کارشناسی ارشد، آماده خواهید بود.
گرایش علوم مهندسی
علوم مهندسی به عبارتی، پایهایترین گرایش مهندسی عمران به حساب میآید. در صورتی که علاقهمند به ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر مهندسی عمران باشید، بهتر است که از گرایش علوم مهندسی شروع کنید.
گرایش مهندسی نقشهبرداری
یکی دیگر از گرایشهای مهندسی عمران که بازار کار خوبی دارد مهندسی نقشهبرداری است و برای ورود به این بازار کار، تنها نیازمند مدرک کارشناسی میباشید. مهندسین نقشهبرداری، مکان دقیق اجرای پروژه را مشخص میکنند و آن را از نظر ویژگیهای زمینشناسی بررسی میکنند.
گرایش مهندسی اجرایی عمران
کار اصلی مهندس اجرایی عمران، نظارت بر اجرای صحیح پروژههای ساختوساز است. در صورتی که میخواهید بلافاصله بعد از پایان دوره کارشناسی، وارد بازار کار شوید، این گرایش برای شما گزینهای بسیار عالی است و بازار کار بسیار خوبی دارد.
مهندسی عمران، حوزه کاری بسیار گسترده و متنوعی است و مشاغل متعددی را شامل میشود. هر شغلی ممکن است الزامات کاری و وظایف و مسئولیتهای متنوعی را در بر بگیرد. با این حال، میتوان مسئولیتهای شغلی این مهندسین را به طور کلی به این شرح بیان کرد:
برای اینکه به یک مهندس عمران تبدیل شوید، باید در یکی از گرایشهای این رشته در کارشناسی یا بالاتر، فارغالتحصیل شوید. البته برای بعضی از گرایشهای مهندسی عمران مثل نقشهکشی، میتوان با مدرک کاردانی نیز وارد بازار کار شد. با این حال، حداقل مدرک تحصیلی مورد نیاز برای شرکت در آزمون نظام مهندسی، کارشناسی است.
هرچند با مدرک لیسانس عمران به ویژه گرایش عمران میتوانید وارد بازار کار شوید و شغل مناسبی پیدا کنید؛ اما، اگر به زمینهای خاص علاقمند باشید میتوانید به تحصیلات خود در مقاطع بالاتر ادامه دهید تا در آینده، شغلی تخصصیتر و احتمالا با درآمد بالاتر پیدا کنید. به عنوان مثال، اگر به حوزه محیط زیست علاقه دارید، میتوانید در گرایش مهندسی محیط زیست، تحصیلاتتان را ادامه دهید.
پس از پایان تحصیلات باید برای آگهیهای استخدام مهندس عمران بدون سابقه کار، رزومه ارسال کنید؛ البته اکثر این مشاغل، در سطح کارآموزی هستند و معمولا دستمزد چندان بالایی ندارند. با کسب سابقه کار کافی میتوانید در آزمون نظام مهندسی شرکت کنید و با دریافت پروانه اشتغال نظام مهندسی، شانس خود را برای پیدا کردن موقعیت شغلی بهتر، افزایش دهید. به ازای هر چند سال سابقه کار، اعتبار پروانه نظام مهندسی شما بالاتر میرود و میتوانید روی پروژههای بزرگتر و پردرآمدتری کار کنید.
برای اینکه مهندس عمران موفقی باشید به برخی مهارتهای فردی نیاز پیدا خواهید کرد. بسیاری از این مهارتها ذاتی هستند و بسیاری افراد به طور ذاتی این مهارتها را دارند؛ هرچند با آموزش نیز میتوان برخی از این مهارتها را تقویت کرد.
از جمله کاربردیترین مهارتهای مورد نیاز مهندسین عمران میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در حوزه مهندسی عمران نرم افزارهای متعددی وجود دارد که برای انجام امور مختلف ضروری هستند و هر مهندس عمران باید کار با آنها را بلد باشد. برخی از مهمترین و کاربردیترین نرم افزارهای مهندسی عمران عبارتند از:
وضعیت و شرایط استخدام رشته مهندسی عمران به ویژه در کشورهای در حال توسعه مثل کشور خودمان بسیار خوشبینانه است و در سالهای آینده نیز همچنان روند افزایشی خود را ادامه خواهد داد. هرچند در بعضی از گرایشهای مهندسی عمران میتوان با مدرک کاردانی وارد بازار کار شد، اما به طور کلی حداقل مدرک تحصیلی مورد نیاز برای اکثر مشاغل مهندسی عمران و برای شرکت در آزمون نظام مهندسی، لیسانس است.
شرایط استخدام مهندسی عمران، علاوه بر تحصیلات، شامل تجربه و سابقه کاری و مهارت عملی بالا نیز هست. بنابراین، پس از پایان تحصیلات باید چند سالی را به عنوان کارآموز فعالیت کنید تا تجربه کاری خوبی کسب کنید. با این حال، یک مهندس عمران که علاوه بر تحصیلات، تجربه و مهارتهای عملی خوبی داشته باشد میتواند درآمد بسیار بالایی از این شغل داشته باشد.
درآمد و فرصت استخدام مهندس عمران با افزایش تجربه و افزایش اعتبار پروانه اشتغال نظام مهندسی، افزایش پیدا میکند و مهندسین باتجربه و باسابقه، نهایتا میتوانند به عنوان مدیر پروژههای عمرانی به کار گرفته شوند.