بانکداری یکی از مشاغلی است که با وجود مشکلات و مسئولیتهای سنگین، طرفداران زیادی دارد. خیلی از فارغالتحصیلان رشتههایی مثل اقتصاد، مدیریت، ریاضی، آمار، حسابداری، و حقوق به دلیل بازار کار ضعیف و تعداد زیاد فارغالتحصیلان این رشتهها، به دنبال استخدام شدن در بانک هستند. البته باید بدانید که شرایط استخدام بانک نسبت به خیلی از مشاغل رایج دیگر، دشوارتر است.
حداقل مدرک تحصیلی لازم برای گزینش در بانک به عنوان بانکدار، لیسانس یکی از رشتههای مهندسی صنایع، مدیریت، بازرگانی، کسبوکار، کامپیوتر، فناوری اطلاعات، حقوق، اقتصاد یا مالی و حسابداری است. با این حال، فارغالتحصیلان رشتههای دیگر مثل گرایشهای مختلف مدیریت، آمار و ریاضی نیز میتوانند برای آگهیهای استخدام بانک رزومه ارسال کنند. فارغالتحصیلان رشتههای زبان و ادبیات، ارتباطات، رسانه، روابط عمومی، کتابداری، علوم اجتماعی، روانشناسی، آموزش، علوم تربیتی، زبان انگلیسی، زبان فرانسوی، زبان عربی و علوم اجتماعی نیز میتوانند برای آگهیهای استخدام منشی بانک رزومه بفرستند.
در این مقاله میخواهیم در رابطه با شرایط و نیازمندیهای استخدام بانک صحبت کنیم. البته هر بانکی شرایط خاص خودش را برای جذب نیروی انسانی دارد. به عنوان مثال شرایط استخدام بانک مرکزی با شرایط استخدام بانکهای دیگر برای جذب نیروی انسانی، تفاوتهایی دارد. با این حال، بعضی شرایط جذب بین تمامی بانکها مشترک است. برای مطالعه مقالهی راهنمای جامع استخدام بانک، ویژه کارجویان، کلیک کنید.
شرایط استخدام بانک
مطابق با آییننامهی استخدام در نظام بانکی کشور، متقاضیان همکاری باید واجد شرایط زیر باشند:
بانکها مشاغل بسیار مختلفی دارند. هر بانک، به نیروهای مختلفی از انتظامات گرفته تا مدیر شعبه و بازرس، نیازمند است. بانکهای مختلف برای هر کدام از گروههای شغلی خود، شرایط خاصی دارند. به عنوان مثال، نوع و حداقل مدرک تحصیلی لازم برای استخدام در بانک در هر گروه شغلی، با گروههای دیگر تفاوت دارد. منظور از شرایط اختصاصی در آگهیهای دعوت به همکاری بانکها، شرایط خاص مورد نیاز برای هر شغل و منظور از شرایط عمومی، شرایط آیین نامهی نظام بانکی کشور برای جذب کارمند است.
حداقل مدرک تحصیلی لازم برای گزینش در بانک به عنوان بانکدار، کارشناسی یکی از رشتههای فوق است.
متقاضایان آقای استخدام بانک پاسارگاد که دارای مدرک لیسانس در یکی از رشتههای خواسته شده هستند باید متولد سال ۶۹ به بعد باشند. داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت دائم غیرپزشکی برای متقاضیان آقا ضروری است. متقاضیان خانوم نیز که آخرین مقطع تحصیلی آنها در رشتههای یاد شده، کارشناسی است، باید متولد سال ۷۱ به بعد باشند. دو سال اختلاف با شرایط سنی برای متقاضیان دارای مدرک کارشناسی ارشد در یکی از رشتههای یاد شده، قابل پذیرش است. شرایط سنی یاد شده مربوط به سال ۱۳۹۹ است. بنابراین، شرایط سنی برای آقایان دارای مدرک لیسانس، ۳۰ سال به پایین و برای خانمهای دارای مدرک لیسانس، ۲۸ سال به پایین است.
برای مشاهده آگهیهای استخدام بانک و ارسال رزومه به آنها میتوانید به کاریابی آنلاین جاب ویژن مراجعه کنید.
افرادی که در آزمون اولیهی بانک قبول شوند و مصاحبه را نیز پشت سر بگذارند، باید در یک دورهی آزمایشی که حداقل ۶ ماه و حداکثر دو سال طول میکشد، شرکت کنند. در پایان دورهی آزمایشی نیز آزمونی از متقاضیان برگزار میشود. افرادی که بتوانند این آزمون را پشت سر بگذارند، واجد شرایط استخدام بانک به طور قطعی هستند.
افرادی که به طور قطعی جذب بانک میشوند، دورهی آزمایشی را نیز به عنوان دوران خدمت خود در کارنامه خواهند داشت. حقوق و مزایای دورهی آزمایشی، تفاوتی با حقوق و مزایای خدمت اصلی در بانک نخواهد داشت.
استخدام رشتههای تحصیلی دیگر در بانک
فارغالتحصیلان رشتههای زبان و ادبیات فارسی، انگلیسی، فرانسوی و عربی، علوم اجتماعی، روانشناسی، علوم تربیتی، کتابداری، رسانه، روابط عمومی و ارتباطات نیز میتوانند برای آگهیهای استخدام منشی بانک رزومه ارسال کنند. این متقاضیان باید دارای مدرک ICDL باشند. شرایط سنی فوق برای متقاضیان شغل مسئول دفتر یا منشی نیز صادق است.
استخدام قطعی، تضمینی برای ادامهی خدمت در بانک نیست
بانکهای فعال در نظام بانکی جمهوری اسلامی ایران مطابق آیین نامه موظف هستند با برگزاری آزمونهای دورهای و روشهای دیگر، شایستگی کارکنان خود را بسنجند. در صورتی که کارکنان نتوانند معیارهای مورد نظر بانک را براورده سازند، تعدیل نیرو، امکانپذیر است. به علاوه، این آزمونها، معیار مناسبی برای ترفیع دادن به کارکنان بانک میباشند
بانکها برای جذب نیروی انسانی به مجموعهای از مهارتهای نرم توجه دارند که معمولا در طول جلسهی مصاحبه این مهارتها را در متقاضیان همکاری به عنوان بانکدار، میسنجند. مهارتهای نرم مورد نیاز برای استخدام بانک عبارتند از:
پس از اینکه رزومهی خود را برای بانک ارسال کردید، رزومهی شما با دیگر متقاضیان مقایسه میشود. در صورتی که شرایط احراز شغل را داشته باشید و رزومهی شما در مقایسه با رزومههای ارسالی دیگر، برتری داشته باشد، از شما درخواست میشود تا فرم همکاری با بانک را پر کنید.
در صورت تایید فرم همکاری شما توسط واحد منابع انسانی، از بانک با شما تماس گرفته میشود تا هماهنگیهای لازم برای جلسهی مصاحبه، با شما انجام شود. در صورتی که از جلسهی مصاحبه نیز با موفقیت خارج شوید، پیش از شروع به کار، باید در یک دورهی آزمایشی شرکت کنید. این دوره، حداقل ۶ ماه و حداکثر دو سال طول میکشد. حقوق و مزایای دورهی آزمایشی، با دورهی اصلی خدمت در بانک، تفاوتی ندارد. در صورت کسب امتیازات لازم در دورهی آزمایشی میتوانید رسما کار خود را در بانک شروع کنید.
برای مطالعه بیشتر در این باره از لینک https://jobvision.ir/blog/bank-recruitment/ کلیک کنید.
وظایف و مسئولیتهای بانکدار چیست؟
وظایف و مسئولیتهای بانکدار یا متصدی امور بانکی شامل موارد زیر است:
بانکها، به کارشناسان حقوقی نیز نیاز دارند و فارغالتحصیلان تمامی گرایشهای رشتهی حقوق میتوانند برای آگهیهای استخدام بانک که مربوط به جذب کارشناس حقوقی هستند، رزومه ارسال کنند. در سال ۱۳۹۹، آقایان متقاضی این جایگاه شغلی باید متولد یکم فروردین ۱۳۶۸ به بعد و خانمهای متقاضی این شغل باید متولد یکم فروردین ۱۳۷۰ به بعد باشند. بدیهی است که این شرایط سنی تنها برای سال ۱۳۹۹ است و در سالهای بعد، تغییر خواهد کرد.
دو سال اختلاف با شرایط سنی فوق برای متقاضیان دارای پروندهی وکالت، قابل قبول است. حداقل مدرک تحصیلی لازم برای این شغل، لیسانس حقوق است.
مرحلهی مصاحبه، مهمترین مرحله در جذب نیروی انسانی است. جلسهی مصاحبه، برای خیلی از کارجویان، بسیار دشوار و پراسترس است. با این حال، با پیروی از چند گام ساده میتوانید تا حد زیادی، یک مصاحبهی موفق داشته باشید.
پیش از مصاحبه، در رابطه با بانک و سیاستهای آن تحقیق کنید. پاسخ سوالاتی را که ممکن است در جلسهی مصاحبه از شما پرسیده شود، آماده کنید. در صورتی که میدانید چه کسی با شما مصاحبه میکند، در رابطه با او و ویژگیهای رفتاریاش، تحقیق کنید. برای پاسخگویی به سوالاتی مثل «نقاط ضعف و قوت شما چیست؟» و «حقوق مورد نظر شما چقدر است؟» آماده باشید.
جلسه مصاحبهی استخدام بانک میتواند شامل سوالاتی در رابطه با مهارتهای زبان و IT شما باشد. به علاوه، ممکن است مصاحبه کننده، مهارتهای ارتباطی و ویژگیهای اخلاقی شما را بسنجد. یکی از بخشهای جلسهی مصاحبه در این مجموعه، آزمونهای شخصیتشناسی است. هدف مصاحبهکننده از این کار، آشنایی با مهارتهای نرم شما مثل مهارتهای ارتباطی، حل مسئله، مسئولیتپذیری، انعطافپذیری و … است.
یکی دیگر از مواردی که پیش از ورود به جلسهی مصاحبه باید حتما به آن دقت داشته باشید، پوشش شیک و رسمی و ظاهری مناسب است. این مسئله به ویژه در مصاحبههای شغلی بانکی، اهمیت زیادی دارد.
با خوشرویی وارد جلسهی مصاحبه شوید و سعی کنید که اثر مثبتی روی مصاحبهکننده داشته باشید. در صورت هرگونه برخوردی از سوی مصاحبهکننده، شما به هیچ وجه حالت تهاجمی یا دفاعی اتخاذ نکنید و خیلی راحت با رعایت اصول زبان بدن برای جلسهی مصاحبه، مثل باز نگه داشتن دستها، راحت نشستن روی صندلی، قرار دادن پاها روی زمین با اعتماد به نفس و حفظ ارتباط چشمی، خیلی عادی به سوالات پاسخ دهید.
تحت هر شرایطی و هر پاسخی که از مصاحبهکننده دریافت کردید، در انتهای جلسهی مصاحبهی استخدام بانک حتما یک یا چند سوال در رابطه با بانک از مصاحبهکننده بپرسید. البته باید این سوالات را پیش از مصاحبه آماده کرده باشید. در انتها نیز با خوشرویی از مصاحبهکنندگان به دلیل وقتی که برای شما گذاشتهاند، تشکر کنید.
جمعبندی
بانکداری از مشاغل دشواری است که به دلیل حقوق نسبتا بالا و مزایای عالی، طرفداران زیادی دارد. البته شرایط جذب کارمند توسط بانکها، نسبت به سایر مشاغل، کمی سختگیرانهتر است. بانکهای دولتی و خصوصی در کشور ما باید برای جذب نیروی جدید، از آییننامهی استخدامی نظام بانکی، مصوب سال ۱۳۷۹، پیروی کنند. البته هر شغل بانکی، شرایط اختصاصی خودش را نیز دارد. حداقل مدرک تحصیلی لازم برای استخدام در بانک به عنوان بانکدار، لیسانس یکی از رشتههای مرتبط است.
بانکهای مختلف کشور ضمن پایبندی به آییننامهی نظام بانکی برای به خدمتگیری کارکنان، از اساسنامههای داخلی خود نیز پیروی میکنند. شرایط جذب نیرو در بانکهای دولتی، شباهت زیادی به هم دیگر دارد. در بین بانکهای دولتی، شرایط استخدام بانک مرکزی کمی دشوارتر از بانکهای دیگر است.