برای بهرهمندی از ظرفیتهای علمی مشمولان خدمت وظیفهی عمومی، جایگزینهایی برای خدمت سربازی در نظر گرفته شده است. طرحهای کسری خدمت و امریهی سربازی، از جمله این جایگزینها هستند. یکی از مهمترین ایرادهایی که به خدمت سربازی در ایران گرفته میشود این است که از نیروهای مشمول خدمت سربازی در تخصص آنها استفاده نمیشود و در نتیجه، نه تنها فرد مشمول از تخصص خود فاصله میگیرد و کارهایی که در خدمت سربازی انجام داده، برای آیندهی حرفهای او سودی ندارد و رزومه محسوب نمیشود، بلکه از ظرفیتهای تخصصی نیروهای وظیفه به نفع کشور، آن طور که باید، استفاده نمیشود.
امکان استفاده از طرحهای کسری خدمت و امریههای سربازی دقیقا به منظور برطرف کردن این مشکل، فرآهم آمده است. در طرحهای کسری خدمت، فرد مشمول با مشارکت در انجام یک پروژهی علمی و حل یک مسئله، مطابق با ارزش کاری که انجام داده است، کسری خدمت دریافت میکند. در امریهی سربازی، فرد مشمول باید خدمتش را به طور کامل بگذارند ولی به جای خدمت کردن در ارگانهای نظامی، در سازمانهای غیرنظامی، مثل وزارتخانهها و شرکتهای دانشبنیان مشغول به کار در حوزهی تخصصی خودش میشود.
در این مقاله، میخواهیم مشمولان تحصیلکردهی خدمت وظیفهی عمومی را راهنمایی کنیم تا بتوانند، در صورت دارا بودن شرایط امریهی سربازی، از این جایگزین خدمت، استفاده کرده و دو سال سربازی را در حوزهی تخصصی خود، فعالیت کنند.
برای آشنایی کامل با امریه سربازی و شرایط آن کلیک کنید.
منظور از امریهی سربازی چیست؟
مطابق با اصل ۱۴۷ قانون اساسی کشور، این امکان وجود دارد تا تعدادی از نیرویهای وظیفهی یگانهای مسلح، در شرایط صلح و به شرطی که به ظرفیت رزمی آنها آسیبی وارد نشود، در اختیار سازمانهای غیر نظامی همانند وزارتخانههایی مثل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت نیرو، وزارت دفاع و ...، شرکتهای دانشبنیان و دیگر سازمانهای حکومتی مثل سازمان صدا و سیما و سازمان میراث فرهنگی، قرار بگیرند.
هدف از این کار، بهرهمندی از تواناییهای علمی نیروهای وظیفه و استفاده از ظرفیتهای تخصصی آنها است. بدین ترتیب، هم سازمانهای دولتی، حکومتی و شرکتهای دانشبنیان از تخصص این افراد به بهترین شکل ممکن استفاده میکنند و هم مشمولان تحصیل کرده و نخبه در تخصص خود به کار گمارده میشوند و در نتیجه، از حوزهی تخصصی خود دور نمیشوند و خدمت آنها، به نوعی برای آنها رزومه میشود.
در اجرای منویات رهبری و فرماندهی کل قوا، آیتالله خامنهای، ۷۰ درصد از نیروهای امریه باید به مناطق محروم تخصیص یابند. همچنین، به منظور استفاده از توانمندیهای علمی و تخصصی این فارغالتحصیلان دانشگاهی، آنان باید در دستگاههای غیرنظامی مورد استفاده قرار گیرند. هدف از این کار، بهبود وضعیت اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی کشور است. تمرکز اصلی در امریه کردن فارغالتحصیلان دانشگاهی، توانمندسازی مناطق محروم و کمتر توسعهیافته است.
اولویتبندی امکان بهرهمندی مشمولان از امریهی سربازی
از آن جایی که فرصتهای امریهی سربازی در مقایسه با تعداد مشمولان خدمت سربازی بسیار کمتر است، ستاد کل نیروهای مسلح، یک سیستم اولویتبندی برای امکان بهرهمندی از این امتیاز برای مشمولان متقاضی امریهی سربازی، در نظر گرفته است که به شرح زیر است:
الف) خانوادههای درجهی یک شهدا، جانبازان، آزادگان، مفقودالاثرها یا رزمندگان دارای حداقل ۶ ماه سابقهی جبهه
ب) مشمولان تحت پوشش کمیتهی امداد امام خمینی (ره)
ج) مشمولان تحت پوشش سازمان بهزیستی
د) کارکنان وظیفهی متأهل
ه) کارکنان وظیفهی معاف از رزم
و) مشمولانی که متقاضی خدمت در مناطق محروم و کمتر توسعهیافته هستند.
ز) مشمولانی که حداقل ۶ ماه در پایگاههای مقاومت بسیج عضویت دارند
ح) نخبگان و استعدادهای برتر
ط) مشمولانی که بورسیهی سازمان مربوطه بودهاند
ک) ایتام
بهرهمندی از امریه سربازی چه شرایطی دارد؟
حالا که با اولویتبندی اختصاص امریهی سربازی آشنا شدید، باید بدانید که هر کسی، حتی در صورت دارا بودن یکی از شرایط فوق، نمیتواند از امریهی سربازی استفاده کند، مگر اینکه مشمول یکی از شرایط زیر باشد:
کدام سازمانها امریهی سربازی ارائه میدهند و شرایط آنها برای استخدام نیروی امریه چیست؟
شرکتهای دانشبنیان، وزارتخانهها و دیگر سازمانهای دولتی و نهادهای وابسته به حکومت جمهوری اسلامی ایران دارای سهمیهی نیروی امریه هستند. البته هر کدام از این سازمانها، قوانین خاص خودشان را برای انتخاب از میان مشمولان متقاضی امریه شدن در آن سازمان دارند که در اینجا میخواهیم با این شرایط آشنا شویم.
شرایط استخدام امریه در شرکتهای دانشبنیان
شرکتهای دانشبنیان شرکتهایی هستند که از دانش و فناوری خاصی که حقوق معنوی آن متعلق به آن شرکت میباشد، برای درآمدزایی استفاده میکنند. در کشور ما، کارگروهی برای ثبت شرکتهای دانشبنیان و حمایت از آنها توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، تشکیل شده است. هدف اصلی «کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتها و موسسات دانشبنیان و نظارت بر اجرا»، ثبت شرکتهای دانشبنیان واقعی به منظور بهرهمهندی این شرکتها از امتیازات دولتی است.
به موجب بند ۳-۵ تفاهمنامهی همکاری متقابل ستاد کل نیروهای مسلح و معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، شیوهنامهای برای استفاده از نیروهای امریه در شرکتهای دانشبنیان تنظیم شده است. بر این اساس، مشمولان خدمت وظیفهی عمومی میتوانند مدت خدمت خود را مطابق با شرایطی که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت، در یک شرکت دانشبنیان سپری کنند. این شیوهنامه دارای یک پیوست امتیازدهی به فعالیتهای فناورانهی مشمول خدمت وظیفهی عمومی در شرکت جذبکننده میباشد.
امریهی دانشبنیان یکی از محبوبترین و بهترن انواع امریه است و فردی که به عنوان نیروی امریه در یک شرکت دانشبنیان مشغول به کار میشود، کاملا در تخصص خودش مورد استفاده قرار میگیرد و شانس او برای استخدام در همان شرکت پس از پایان مدت خدمت وظیفهی عمومی، خیلی زیاد میشود. همچنین، کار در شرکت دانشبنیان سابقهی کار و رزومهی خوبی برای فرد مشمول محسوب میشود. به همین دلیل، تعداد متقاضیان امریهی دانشبنیان خیلی بالاتر از ظرفیت استخدام امریهی دانشبنیان است و بنابراین، معاونت علمی و فناوری سازمان ریاست جمهوری، شرایطی برای بهرهمندی مشمولان متقاضی از این امریه تعیین کرده است:
براساس شیوهنامهی امریه دانش بنیان، مشمول باید دارای مدرک کارشناسی یا بالاتر از آن باشد و در شش ماه گذشته، بیمه تمام وقت در شرکت جذب کننده برای او رد شده باشد. همچنین، امتیاز فناورانهی مشمول که براساس جدول پیوست شده به شیوهنامه محاسبه میشود، باید حداقل ۸۰ باشد. فعالیت متقاضی امریه در شرکت دانشبنیان باید متناسب با تخصص و رشتهی تحصیلی او باشد. افرادی که فارغ التحصیل رشتههای علوم پزشکی باشند، نمیتوانند در شرکتهای دانشبنیان امریه شوند.
خیلی از شرکتهای دانشبنیان، آگهیهای استخدام امریه را در جاب ویژن منتشر میکنند. شما میتوانید در کاریابی آنلاین جاب ویژن به طور رایگان یک رزومه بسازید و آن را برای کارفرمایانی که متقاضی نیروی امریه هستند، ارسال کنید.
شرایط امریهی سرباز معلم
امریهی سرباز معلمی نیز یکی از جذابترین امریهها است. البته باید به شما بگوییم که این نوع امریه، بیشتر در مناطق محروم مورد استفاده قرار میگیرد. شرایط سازمان آموزش و پرورش برای استخدام سرباز معلم به شرح زیر است:
شرایط امریهی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
امریه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به این صورت است که از افراد نخبهی مشمول که دارای مدرک کارشناسی ارشد یا دکترا هستند، برای تدریس یا خدمت به عنوان پژوهشیار در دانشگاهها استفاده میشود. این وزارتخانه برای به خدمتگیری کارکنان وظیفه در قالب امریه، شرایط سختگیرانهتری در مقایسه با سایز سازمانها دارد. متقاضیان انجام خدمت زیر پرچم در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، باید دارای حداقل مدرک کارشناسی ارشد باشند. حداقل معدل متقاضیان برای امریه شدن در وزارت علوم، معدل ۱۵ برای کارشناسی ارشد و معدل ۱۶ برای دارندگان مدرک دکترا است. متقاضیان امریهی پژوهشیار میتوانند از میان دارندگان مدرک کارشناسی ارشد یا دکترا باشند، ولی متقاضیان امریهی هیئت علمی، صرفا باید دارای مدرک دکترا باشند.
برای مطالعه بیشتر در این مورد میتوانید از لینک https://jobvision.ir/blog/amriyeh/ استفاده کنید.
خدمت به صورت امریهی سربازی چگونه است؟
خدمت سربازی در قالب امریهی سربازی، شباهتها و تفاوتهایی با خدمت سربازی در ارگانهای نظامی دارد. در زیر، قوانین خدمت در قالب امریهی سربازی را برای شما توصیف میکنیم:
پس از اینکه درخواست متقاضی برای امریه شدن پذیرفته شد، مشمول و سازمان به خدمت گیرنده، باید از قوانین زیر پیروی کنند:
جمعبندی
افراد نخبه و تحصیل کرده میتوانند به جای خدمت وظیفهی عمومی برای ارگانهای نظامی، از جایگزینهایی مثل امریهی سربازی یا طرحهای کسری خدمت استفاده کنند.
مطابق با اصل ۱۴۷ قانون اساسی، این امکان وجود دارد که بعضی از نیروهای وظیفهی نیروهای مسلح، خدمت خود را در سازمانهای غیرنظامی مثل شرکتهای دانشبنیان یا سازمانهای دولتی و حکومتی انجام دهند. در واقع، این افراد در قالب امریهی سربازی، به ارگانهای غیرنظامی مأمور میشوند.
ستاد کل نیروهای مسلح، اولویتبندیها و شرایط لازمالاجرایی برای به کارگیری نیروهای امریه، تعیین کرده است. همچنین، هر یک از سازمانهایی که مشمولان خدمت سربازی را به صورت امریه جذب میکنند، شرایط خاص خودشان را برای انتخاب از میان متقاضیان دارند.
سازمانهایی مثل شرکتهای دانشبنیان (تحت نظر معاونت علمی و فناوری سازمان ریاست جمهوری)، وزارتخانههایی مثل آموزش و پرورش، علوم، دفاع، نفت، راهوشهرسازی و دیگر نهادهای حکومتی، میتوانند نیروهای امریه را با شرایط خاص خودشان به خدمت بگیرند.
برای آشنایی کاملتر با امریه سربازی و شرایط آن میتوانید به مقالهی «هر آنچه که مشمولان باید در مورد امریه سربازی و شرایط آن بدانند» مراجعه کنید.